Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

A Mahjongról

Mahjong, online mahjong, kínai játék, Mah-Jong,

Eredetileg egy kártyajáték volt, ami az idők folyamán alakult át egy dominószerű játékká. Kínában sok helyen még most is kártyával játsszák. A Mahjongot már Konfucius is játszotta, aki egy kínai filozófus volt és i. e. 552-479 között élt. Igaz ez legenda, de nem lehet bizonyítani az ellenkezőjét sem. Erről nem maradt fent semmiféle bizonyíték.

Mint sok játék a kártya is valószínűleg kínából ered. Az első feljegyzés a VII. századból való, Yang Tan írt róla. Már akkor ismert volt, mert ő is a lelkes híve volt ennek a játéknak. Európában az első említés 1376-os iratban szerepel, ekkor már itt is elterjedt.
A Mahjong mai formája Ning-Po városból származik. Itt kártyalapok helyett elefántcsontból készítették el a lapokat. Így nem mentek tönkre, mint a kártyalapok. Itt kapta a mostani nevét is, ami a veréb szóból ered (Mah Tsiong), amit az eredeti lapokon is ábrázolnak. Az ábrák egy kínai legenda, a 108 harcos legendáiból valamelyik történetet meséli el.
Európában egy Walker nevezetű angol mérnök honosította meg, aki kínában dolgozott. Az európai ember számára is értelmezhető jelekkel látta el a lapokat (számok és betűk).
A játékban 144 kővel játszhatunk és a viszonylag könnyen megtanulható szabályoknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvend az egész világon.
Azt azonban le kell szögezni, hogy amit online játékokban megismerhetünk, mint Mahjong, az gyakorlatilag köszönőviszonyban sincs az eredetivel. Mindez ellenére azt bátran kijelenthetjük, az online Mahjong is igen népszerű játék. Ebben is szükség van a logikára, némi szerencsére és összpontosításra.
Remélem ez a kis írás kedvet csinál, ha még nem próbálta volna ki ezt a remek játékot!

hirdetés


képek